+36 84 310 681 siohaz@siohazcentrum.hu Hétfő-Péntek: 07:00 - 16:00
Szombat: 08:00 - 12:00

Hírek

Hírek
  • Otthonteremtés állami támogatással

    Otthonteremtés állami támogatással


    A gyermekes családoknak járó lakásfelújítási támogatás remek lehetőség azoknak, akik otthonuk átalakítását tervezik. Az állami támogatás igénylése, a költség típusok megoszlása vagy éppen a felújítási támogatáshoz igényelhető banki hitel igénylése számos kérdést vetnek fel. Ezekre próbálunk válaszolni.

    Január 1-je óta érhető el a 50 %-os lakásfelújítási támogatás, amita legalább egy gyermeket nevelő családok vehetnek igénybe az otthonuk felújítására.
    Családok sokaságánál zajlik a tervezés, és a számolgatás, hiszen a felújítás költségeit pontosan kalkulálni kell ahhoz, hogy a családok megfeleljenek a támogatási követelményeknek.

    Arról, hogy milyen munkálatokra lehet igénybe venni az állami támogatást, korábban ITT írtunk. 


    Számolja ki, hogy mekkora lehet a visszaigényelt összeg

    Sokaknak okoz fejtörést, hogy az 50-50 %-os támogatási programban az anyag- és a munkadíj számlák összegének ismeretében mekkora lesz a visszaigényelhető összeg.
    Ahhoz, hogy a maximális, 3 millió forintos támogatást a családok igénybe vehessék, összesen 6 millió forintról kell felújítási költséget felmutatni az igényléskor. Ebben az esetben a költségtípusok úgy oszlanak meg, hogy 4,5 millió forint értékben kell az anyagköltséget igazolni, míg 1,5 millió forint értékben kell munkadíjról szólnia a számlának. 

    Az alábbi kalkulátor segít abban, hogy könnyen kiszámolhassa, milyen mértékű támogatásra jogosult.

    Ki és milyen feltételekkel igényelhet támogatást

    Az otthonfelújítási támogatásra jogosultak körét kormányrendelet szabályozza

    A leggyakrabban feltett kérdéseket a támogatást folyósító Magyar Államkincstár (MÁK) gyűjtötte össze. Érdemes végigolvasni a MÁK által kiadott hivatalos válaszokat, hiszen ezekből sok egyedi kérdésre is válasz kaphatunk.

    Az Államkincstár által készített gyakran ismételt kérdések válaszait töltse le:

    Támogatott hitel

    Az otthonfelújítási támogatás egy utólag finanszírozott támogatási lehetőség, így a felújításra költött pénzt a számlákkal alátámasztott támogatási kérelem benyújtását követően utolja az igénylőnek a kincstár. 
    Azoknak, akiknek nincs lehetősége a felújítási munkálatok költségeit előre finanszírozni, kedvezményes otthonfelújítási hitelt kínálnak a hazai bankok. Kérdések azonban itt is szép számmal merülhetnek fel.

    Az Otthonfelújítási Hitelt akkor igényelhető, ha a lakás felújításához utólag otthonfelújítási támogatást venne igénybe és megfelel a támogatás jogszabályi feltételeinek. Az lehet rá jogosult, aki a maximum 3 millió forintos lakásfelújítási támogatásra vonatkozó feltételeknek is megfelel.  Ilyen feltétel például, hogy az igénylő legalább egy, 25 év alatti gyermekkel él és állandó lakcímmel rendelkezik a felújítandó lakóingatlanban, rendelkezik legalább egy éves TB jogviszonnyal, nincs a NAV felé fennálló tartozása, stb.

    A hitelt maximum 10 évre és 3%-os fix kamatozás mellett vehetik igénybe a jogosultak. 

    Ezzel kapcsolatban is összegyűjtüttök a leggyakoribb kérdéseket és az azokra adható válaszokat.

    Ha további szakértői segítségre van szüksége a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban, keresse kollegáinkat a Sióház Centrum Kft. telephelyén.

Close
X


Sióház Centrum Kft.

Cím: 8600 Siófok, Ipar u. 2. 
Központi tel.: +36-84/310-681
Fax: +36-84/999-623
e-mail: siohaz@siohazcentrum.hu

Ugrás az oldal tetejére